10 tips voor tijdens het behangen

Hoe leuk is het om helemaal zelf je woon-of slaapkamer te behangen. Behangen is echt niet zo heel erg moeilijk, het is alleen nodig om een aantal regels in acht te nemen. Hieronder 10 tips om op een relaxte manier een behangetje te plakken.

Tip 1

De ondergrond

Zorg er voor dat de ondergrond helemaal glad is en zonder putjes en gaatjes etc. Gaatjes dichtmaken, op laten drogen en mooi glad schuren. Een schone, droge en gladde ondergrond zorgt er voor dat het behang goed plakt en er geen oneffenheden te zien zijn. Maar voordat je een gladde ondergrond hebt gerealiseerd zal je eerst eventuele oude lagen behang moeten verwijderen.

Tip 2

Oud behang verwijderen

Als je geluk hebt kun je soms een behangen muur helemaal droog verwijderen. Je pakt een puntje van een baan en trekt deze voorzichtig schuinweg naar beneden. Het is prettig wanneer dit lukt. Lukt het niet om het behang op deze manier te verwijderen, ga dan met een behangafstomer aan de gang.

Je kunt ook op de ouderwetse manier behang verwijderen. Pak een emmer water en gooi er wat afwasmiddel in. Je kunt dit water met een spons aanbrengen maar het kan ook met een plantenspuit. Laat het vocht intrekken en trek het behang met het behulp van een plamuurmes van de muur. Zit er vinylbehang op de muur, ga dit dan eerst kriskras insnijden om het vocht goed door te laten dringen.

Tip 3

Behang kopen

Wanneer je behang aan gaat schaffen, meet dan je muren op. Simpel gezegd, uit één rol behang haal je doorgaans vier banen. Heb je nog een oude rol behang, gebruik deze dan als meetlat om te kijken hoeveel banen je nodig hebt. Het is tevens belangrijk om te letten op de aanmaaknummers. Deze moeten allemaal gelijk zijn.

Tip 4

Benodigdheden om te behangen

Er zijn een aantal gereedschappen die je altijd nodig hebt.

  • Behangerstafel
  • Plamuurmes
  • Eventueel een behangafstomer
  • Lijmborstel
  • Opstaptrapje
  • Stanleymesje en schaar
  • Aandrukrol en een loodlijntje

Tip 5

Behangsellijm

Eén van de belangrijkste zaken wanneer je gaat behangen is de lijm. Op je net uitgezochte behang, staat meestal of dit zwaar of een licht behangetje is. Je kunt dit trouwens zelf heel goed bekijken. Kies behanglijm wat bij het behang past. Bij een wat zwaarder behang moet de juiste lijm worden gekozen. Kies je bijvoorbeeld een lijm die eigenlijk bij de lichtere soorten hoort, dan loop je de kans dat de banen snel zullen loslaten.

Tip 6

Etiket behang

Op elke rol behang staat een etiket waar je de belangrijke informatie kan lezen. Er zijn een aantal symbolen die voor zich spreken. Zo zie je een half zonnetje wat betekent voldoende lichtbestendig. Een volledige zon betekent goed lichtbestendig. Zo zijn er ook golfjes te zien. Eén golfje betekent dat je het behang met een sponsje en water kunt afnemen. Staan er drie golfjes op het etiket dan kan het behang worden afgenomen met alkalivrije zeep. Ook zijn er symbooltjes die laten zien of je de muur óf het behang moet inlijmen. Dus altijd goed lezen wat je wel of niet kan met je aangeschafte behang.

Tip 7

Gebruik een aandrukrol

Een aandrukrol wordt gebruikt om het behang glad en stevig op de muur te drukken. Luchtbellen en kreukels krijgen geen kans. De aandrukrol rol je over het aangebrachte behang. Zo komt het stevig op de muur. Natuurlijk kan er ook een doek worden gebruikt waarmee je al wrijvend en drukkend de baan behang ook op de muur krijgt. Toch is een aandrukrol het allerbeste hulpmiddel.

Tip 8

Gebruik een loodlijn

Een loodlijn is een gemakkelijk attribuut tijdens behangen. Wanneer je een ouder huis hebt is het bijna ondoenlijk om zonder een loodlijntje goed recht te behangen. Muren zijn nogal eens scheef in een oudere woning. Je kunt zelf een loodlijntje maken met een touwtje waar je een gewichtje aanhangt (een schroef of iets dergelijks). Bevestig dit bovenaan de muur en het draadje zal altijd recht naar beneden hangen. Hierlangs kun je een streepje zetten voor de eerste baan behang. Is de eerste baan volledig recht dan zullen de banen die je hierna plakt altijd volkomen recht moeten zijn.

Tip 9

Waar begin je mee?

Waar je natuurlijk altijd mee begint is het verwijderen van het oude behang. Dan repareer je beschadigingen en gebruik je een voorstrijkmiddel. Daarna maak je de lijm aan. Deze moet even staan om dikker te worden, dus ondertussen kunnen de banen behang worden geknipt of gesneden. Gebruik het loodlijntje om een rechte lijn op de muur te creëren. En dan is het de bedoeling dat je gaat lijmen en plakken.

Tip 10

Wat zijn ongeveer de kosten van behang?

De prijzen voor behang liggen ver uiteen. Ga je voor kwaliteit, dan betaal je daar ook voor. Je kunt behang kopen per rol vanaf een euro of 5. Maar er zijn ook rollen behang van bijvoorbeeld 80 euro. Behang bepaald natuurlijk voor een groot gedeelte de kosten. Lijm en gereedschap zijn de uitgaven die er nog eens bijkomen. Gemiddeld kost een rol ongeveer 25 euro. Dit is kwalitatief prima behang.

De kosten van een behang zijn helemaal afhankelijk van je voorkeur. Wil je een lage prijs, dan is papierbehang het beste. Maar ga je voor stevigheid, afwasbaarheid en mag het behang niet scheuren, dan is bijvoorbeeld glasvezelbehang het beste. Vinylbehang en Renovliesbehang zijn de duurdere soorten behang. Vinylbehang heeft een wat dikker laagje en kan prima worden schoongemaakt en is erg stevig. Renovliesbehang wordt veel gebruikt op slechte muren en is scheuroverbruggend. De laatste twee soorten zijn dus veel duurder ten opzichte van het papierbehang.

 

 

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter

Recent Posts