Babykamer inrichten, waar let je op

Maandenlang draag je jouw wondertje in jouw buik. Het is misschien wel het meest bijzondere wat je ooit hebt mogen ervaren! Het getrappel en de vlinders in je buik, gecombineerd met de vele voorbereidingen die je mag doen voordat je jouw kindje dan echt daadwerkelijk in jouw armen hebt.

Het inrichten van de babykamer wordt door veel ouders gezien als één van de leukste voorbereidingen. Je hebt 9 maanden de tijd om een fijne plek te maken voor jouw baby. Door het inrichten van de babykamer wordt het echt visueel en ben je waarschijnlijk al aan het dagdromen hoe het straks is als jouw baby hier daadwerkelijk ligt te slapen. Maar waar moet je allemaal op letten? Zijn er dingen die je echt niet mag vergeten? En kun je een babykamer hetzelfde inrichten als ieder andere slaapkamer? In deze blog helpen we je graag alles op een rijtje te zetten zodat jij niets vergeet en helemaal voorbereid bent. Laat de voorpret maar beginnen!

Wat heb je nodig?

Er komt veel kijken bij het inrichten van een babykamer, want jeetje wat heb je veel nodig! Om te voorkomen dat je het overzicht straks helemaal kwijt bent, hebben wij een handige lijst met musthaves voor je:

 • Wieg of ledikantje
 • Moltons
 • Hoeslakens
 • Bovenlakens
 • Babydekentjes van wol of katoen
 • Naadloze metalen kruik met kruikenzak (zeker in het begin houden veel baby’s nog niet voldoende warmte vast. Een kruik kan daarbij helpen)
 • Commode met lades (handig voor billendoekjes, billencreme, luiers etc.)
 • Aankleedkussen
 • Hoezen voor het aankleedkussen
 • Luieremmer
 • Ook gordijnen zijn erg fijn aangezien veel baby’s gevoelig zijn voor licht. Wel zo fijn om de kamer goed te kunnen verduisteren.

Daarnaast kun je natuurlijk planken ophangen met daarop leuke knuffels, foto’s of andere accessoires. Leuke letters voor de naam van jouw baby, een mooie grote knuffel in een hoek, en misschien een mooi kleed om de kamer extra sfeer te geven. Er zijn verschillende websites en apps zoals Pinterest waar je een mooi moodboard kan maken zodat je Naast alle leuke aspecten zijn er ook een aantal belangrijke dingen om rekening mee te houden voor de veiligheid van jouw wondertje.

Een veilige babykamer

Veiligheid voor alles, je wilt immers geen onveilige situatie creëren voor jouw ongeboren / pasgeboren baby. Producten zoals een wieg, commode, wandelwagen en kinderstoel moeten uiteraard aan alle veiligheidseisen voldoen. Daarnaast zijn er ook andere dingen waar je rekening mee moet houden. Het wiegje mag bijvoorbeeld niet op de tocht of in de volle zon staan. Jouw baby kan zijn lichaamstemperatuur nog niet zo goed zelf regelen, dus het is belangrijk dat we zorgen voor een tocht en hittebestendige plek. Zet een wiegje bijvoorbeeld ook niet naast de kachel, want dit kan te warm worden. Ook kan de baby zich branden aan de warme kachel. Een gezonde babykamer is tussen de 16 en 20 graden en wordt continu geventileerd.

Verf en behang producten
Natuurlijk wil je de kamer van jouw baby zo gezellig mogelijk maken. Misschien heb je wel een prachtig behang gevonden, of de perfecte kleur verf voor de babykamer. Begin daarom het liefst al rond de 26 weken zwangerschap met verven of behangen. In verf en behanglijm zitten stoffen die schadelijk zijn wanneer je deze inademt. Voor zowel de moeder, als voor de ongeboren (en pasgeboren) baby kan dit erg gevaarlijk zijn. Laat dus iemand anders dan de moeder verven, begin ruim op tijd en laat de ruimte goed ventileren zodat alle geuren uit de kamer zijn voordat de baby er is.

Dampen, schimmels en huisstofmijt
In een nieuw ingerichte babykamer kunnen veel stoffen hangen die niet veilig zijn voor een baby. Babyproducten zijn vaak al een lange tijd ingepakt geweest, waardoor er uit de kast en commode dampen kunnen komen. Wanneer je voor tweedehands meubels kiest kunnen er schimmels of huisstofmijt in zitten. Zorg er daarom voor dat je de producten altijd heel erg goed schoonmaakt nadat je deze in elkaar hebt gezet en schaf bij voorkeur een luchtreiniger aan. Deze voorziet de babykamer snel en eenvoudig van een veilige lucht.

Stopcontacten
Wellicht niet het eerste waar je aan denkt wanneer je jouw eerste kindje verwacht, maar stopcontacten zijn erg interessant voor baby’s. Natuurlijk nog niet wanneer ze net geboren zijn, maar zodra ze na een paar maanden kunnen kruipen en zitten, zullen ze op ontdekkingstocht gaan. Er zijn speciale beschermplaatjes te verkrijgen waardoor er geen vingertjes in de stopcontacten passen.

Aankleding
Zodra het bedje, de commode en een eventuele kledingkast zijn uitgezocht, kan het aankleden beginnen! Voor een babykamer is het belangrijk dat hij rust uitstraalt. Baby’s zijn erg gevoelig voor kleuren en drukte, dus ter bevordering van een goede nachtrust is het belangrijk hier rekening mee te houden.

Rustige kleuren
Denk aan lichte, zachte kleuren zoals pastel kleuren. Wil je liever een opvallende kamer? Ga dan voor opvallende accessoires, maar probeer de muurkleur lekker licht en zacht te houden.

Planten
Planten zijn haast onmisbaar geworden in ieder interieur. Het zorgt meteen voor sfeer en rust. Het maakt de kamer meteen af. Wel is het belangrijk rekening te houden met het soort plant niet iedere plant is namelijk geschikt of zelfs gevaarlijk voor een babykamer. Kies je de juiste planten, dan kan het anderzijds juist heel erg gezond zijn! Planten zorgen namelijk voor extra zuurstof, een schonere lucht en een betere nachtrust ook voor baby’s! Ideale planten zijn bijvoorbeeld de Pannenkoekplant, de Ananasplant, Aloë Vera en kleine Air Plants.

Share on facebook
Share on twitter

Recent Posts