Behang verwijderen, hoe doe je dat?

Wanneer je het behang in een kamer beu bent, of je bent net verhuisd en je wilt iets anders op de muur, dan staat je nog een klusje te wachten, namelijk het bestaande behang verwijderen. Wanneer je dit nog nooit gedaan hebt, kan je hier misschien best tegen op zien. Hoe ga je aan deze klus beginnen? Wat voor hulpmiddelen heb je nodig? En is het daadwerkelijk wel zo’n lastige klus als dat je denkt? In dit artikel geven we je goede tips zodat ook jij met gemak je oude behang van de muur af krijgt en weer kunt genieten van een mooie nieuwe muurbedekking.

Wat voor soort behang zit er op de muur?

Als eerste is het handig om te bepalen wat voor behang er op je muur zit, er zijn namelijk verschillende typen behang. Het meeste standaard behang is papieren behang of vinyl behang, deze behangsoorten zijn relatief makkelijk te verwijderen, afhankelijk van hoe lang het al op de muur zit en de ondergrond. Daarnaast bestaat er ook nog vliesbehang of glasvezelbehang, waarvan glasvezelbehang het lastigste te verwijderen is. Het verschil tussen papieren of vliesbehang is de manier van aanbrengen, bij vliesbehang smeer je eerst het behangplaksel op de muur en daarna plaats je daar de banen vliesbehang op, bij papieren of vinyl behang moet je de lijm op de banen zelf aanbrengen. Wanneer je wilt weten of je te maken hebt met vliesbehang kan je dit goed zien als je een stukje verwijderd hebt kan je dit tegen het licht houden, wanneer er sprake is van vliesbehang dan zie je kleine haartjes. Het moeilijkste te verwijderen behang is glasvezelbehang, dit is een verzamelnaam voor glasweefsel-, renovlies- en glasvliesbehang en dit behang bestaat uit kleine glasvezels, het behang is hierdoor erg sterk maar wel lastig te verwijderen. Een ander nadeel is dat er deeltjes los kunnen komen waar sommige mensen huidirritatie van kunnen krijgen. Het is daarom belangrijk bij het verwijderen van glasvezelbehang goede beschermende kleding aan te trekken om contact met de huid zo veel mogelijk te vermijden.

Wat heb je allemaal nodig bij het verwijderen van behang?

Wanneer je behang wilt gaan verwijderen kan je dit doen met behulp van speciale afweekmiddelen of met het gebruik van een behangstomer. Welke methode je ook gaat gebruiken het verwijderen van behang wordt altijd een natte bedoeling. Het is daarom van belang voor je aan dit klusje begint de vloer en omgeving zo goed mogelijk af te dekken. Als eerste hebt je dus een goed afdekzeil nodig. Let er ook op dat je geen meubels in de buurt laat staan die kunnen beschadigen van al het vocht. Voor je de muur nat gaat maken is het belangrijk de muur eerst te schuren met grof schuurpapier, dit heb je dus ook nodig. Door dat het behang verwijderen een vochtig klus is, is het ook erg belangrijk de stroom uit te schakelen in de ruimte waar je bezig bent. Om het weekmiddel aan te brengen, kan je gebruik maken van een plantenspuit, maar je kan er ook voor kiezen het middel aan te brengen met een emmer en een spons. Verder heb je nog een plamuurmes of behang afsteker nodig. Wanneer je het behang gaat verwijderen met een behangstomer, kan je ook een speciale prikroller gebruiken. Met een prikroller maak je kleine gaatjes in het behang, waardoor het stoom van de behangstomer makkelijker alle plaatsen onder het behang kan bereiken.

Stappenplan behang verwijderen met een weekmiddel.

Zorg er eerst voor dat de stroom afgesloten is in de ruimte waar je het behang wilt gaan verwijderen. Daarna kun je het beste de ruimte leeghalen, of in ieder geval ervoor zorgen dat er geen meubels in de buurt staan bij de muur waar het behang af moet. Zorg er voor dat de grond goed afgedekt wordt met een zeil. Wanneer dit allemaal gedaan is kan je de muur het beste eerst licht opschuren met grof schuurpapier. Daarna begin je met het aanbrengen van het weekmiddel. Op de verpakking staat altijd aangegeven hoe je dit moet bereiden en verdunnen. Je kan er vervolgens voor kiezen het weekmiddel aan te brengen met een plantenspuit of met een spons en een emmer. Zorg er voor dat de muur helemaal goed nat is en laat het weekmiddel minimaal 15 minuten in trekken. Wanneer het weekmiddel goed ingetrokken is kan je beginnen met het verwijderen van het behang. Gebruik hierbij een behangafsteker. Probeer eerst een klein puntje los te krijgen en probeer zo veel mogelijk de hele baan in een keer te verwijderen. Eventueel kan je bij het achterblijven van lijmresten nadat het behang verwijderd is nogmaals met het middel en een spons over de muur gaan. Resten die echt niet van de muur af komen, kunnen nog afgeschuurd worden met het schuurpapier.

Stappenplan behang verwijderen met een behangstomer

De eerste stappen bij het verwijderen met een behangstomer zijn hetzelfde als bij het verwijderen met een weekmiddel. Zorg voor de veiligheid, schakel de stroom uit, en dek de ruimte af. Gebruik nu een prikroller om kleine gaatjes in het behang te maken, de stoom kan zo beter onder het gehele behang komen. Wanneer je de behangstomer aan gaat sluiten en de stroom af is gesloten in de ruimte, is het handig een kabelhaspel te gebruiken. Ga vervolgens met de stoomreiniger langzaam over de gehele muur en houd per plek 30 seconden vast. Verwijder nu het behang met een behangafsteker en verwijder eventueel de laatste resten met grof schuurpapier.

Share on facebook
Share on twitter

Recent Posts