Een deur behangen, hoe doe je dat?

Wanneer je je woonkamer is een geheel andere uitstraling wil geven is het meebehangen van een deur een leuke optie. Je kunt de deur bijvoorbeeld beplakken met fotobehang maar ook met het zelfde behang bekleden als de rest van de muren, die naast de deur aanwezig zijn. Op deze manier heb je een wand die niet onderbroken wordt. Zo lijkt de muur veel langer. Heb je behang met een patroontje dan kun je het design gewoon door laten lopen. Dit geeft een heel apart effect.

En wat te denken van een patroon op de muur en de deur van een bijpassend behangetje voorzien, dus geen patroon maar een effen kleur die ook in het patroonbehang zit. Zo krijg je een mooie combinatie!

Aandachtspunten

  • Let op de ondergrond van de deur. Deze moet zo glad mogelijk zijn.
  • De deur desnoods wat opschuren en ontvetten voordat je aan de gang gaat met behang.
  • Uitzoeken welke lijm het meest geschikt is.
  • Rondom de deurklink is het behang kwetsbaar. Een tip is om met transparante lak het behang op de deur over te schilderen.

Kunststof

Soms bestaat een deur uit kunststof of heeft een kunststof buitenlaag. Het is dan best lastig behangen omdat de lijm in moet trekken in de ondergrond. Met kunststof lukt dit niet. Er bestaan echter wel lijmen voor niet absorberende ondergronden zoals Perfax. Ook de zogenaamde scanlijm is goed te gebruiken op een kunststof ondergrond.

Top! Behang is een oude kledingkast

Niet alleen een deur behangen is leuk om te doen, maar een oude kledingkast zou je een heel andere uitstraling kunnen geven door er behang op te plakken. Je slaapkamer is toe aan een make-over, maar de kledingkast is nog prima. Die ga je niet weg doen, lekker ruim en voldoende plek voor al je kleding. Dan zijn er twee opties.. schilderen of behangen. Schilderen is echter veel meer werk dan even een behangetje plakken, dus wanneer je weinig tijd hebt ga je de kast behangen. Er zijn natuurlijk enorm veel variaties in behang. Kies behang wat bij jou stijl past en ga aan de gang.

Kast beplakken

Als eerst haal je natuurlijk al je kleding uit de kast en maak je meteen even met een sopje de binnenzijde schoon. Verwijder het hang en sluitwerk en zorg dat alles vetvrij en misschien een beetje ruwgemaakt is.

  • Zorg dat je voldoende behang hebt. Neem desnoods een rol extra mee. Vaak kan een niet aangebroken rol weer terug naar de winkel. Dus bewaar de bon!
  • Vliesbehang is extra prettig om een kast of deur te behangen. Je lijmt de delen in waarmee je begint en kunt zo de afgeknipte baan op de deur aanbrengen.  De Perfax Ready & Roll lijm is in deze de meest praktische lijmsoort voor vliesbehang.
  • Met een gewone verfroller (goed schoon natuurlijk) kunnen de kastdelen worden ingerold met lijm. Er zijn speciale lijmrollers op de markt, maar deze zijn best duur. Een verfroller voldoet ook prima.
  • Behangrandenlijm van Perfax is een heel goed hulpmiddel bij het behangen. Mag, maar is niet persé nodig.
  • Een behangspatel en scherp mesje kunnen goede diensten bewijzen tijdens de behangsessie.

Aan de slag!

Wanneer je de handgrepen hebt verwijderd, smeer je de eerste deur in met de behanglijm. Vergeet niet alle hoekjes en randjes goed in te smeren. Het is het simpelst om van boven naar beneden de deur te beplakken. Met zijn tweeën behangen gaat makkelijker. De een staat op de keukentrap en plakt aan de bovenzijde het behang vast en de ander rolt de baan voorzichtig al plakkend naar beneden. Vliesbehang is gemakkelijk behang. Je kunt het nog heen en weer schuiven op de deur zodat deze helemaal perfect zit voor deze goed en wel is vastgeplakt.

Gebruik de behangspatel om de overtollige lijm aan de zijkanten te verkrijgen en snijd de randjes af met een scherp mesje. De hoekjes goed aandrukken en met een schone doek deppend het behang zonder blaasjes op de kastdeur plakken. Met behangrandenlijm kun je de randjes en hoekjes die nog los zitten opnieuw even vastlijmen. Ben je helemaal klaar dan zet je de handvatten weer op de kastdeuren.

Houten deur

De meeste deuren zijn van hout en kunnen prima mee worden behangen. Er is echter één nadeel aan hout. Het werkt! Behangen gaat heel goed op een houten deur maar je moet er wel rekening mee houden dat de kans bestaat dat behang na droging gaat scheuren. Het is aan te raden om behang te gebruiken wat min of meer elastisch is.  Het is belangrijk om van te voren de houten deur iets op te schuren.

Controleer je behang!

Er is niets zo vervelend als er halverwege achter komen dat je behangrollen verschil vertonen. Zo met het blote oog is het op de rol vaak niet te zien, maar wanneer het op de muur zit, kunnen er kleurverschillen worden waargenomen. Dus altijd letten op de aanmaaknummers, deze moeten bij alle rollen hetzelfde zijn. Ook is het verstandig om eventuele fouten in het behang te ontdekken. Het kan soms met een patroonbehang precies andersom op een rol zitten. Dit is een fout die in de fabriek wordt gemaakt. Is dit bij jou het geval, het komt niet echt vaak voor, dan moet je terug naar de winkel om de rol te ruilen. Zorg ook dat je voldoende behang hebt. Je zal zien dat, wanneer je tekort komt, het behang in juist dat specifieke aanmaaknummer op is. Of de winkels zijn dicht en je was net zo lekker bezig…

Maak op tijd de behanglijm klaar. Minimaal een uur van te voren. Ook is het belangrijk de juiste soort behangsellijm aan te schaffen. Er is lijm voor licht maar ook voor zwaarder behang. En speciale lijmsoorten voor vliesbehang en vinylbehang. Let dus bij je aankoop van behang welke lijm er het beste bij past.

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter

Recent Posts