Hoe moet je behangen

Behangen is een relatief eenvoudig doe-het-zelf-project dat elke kamer in je huis kan transformeren. Het kan echter overweldigend lijken als je het nog nooit hebt gedaan. In deze stap-voor-stap gids leer je hoe je zelf kunt behangen, welke materialen je nodig hebt en waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je behang er perfect uitziet.

Stap 1: Bereid de muur voor

Voordat je begint met behangen, moet je de muur voorbereiden. Dit betekent dat je alle oude afwerkingen, zoals behangresten, losse verf of gaten moet verwijderen. Maak de muur vervolgens grondig schoon en laat deze drogen. Als de muur beschadigd is, vul dan eventuele gaten en scheuren en schuur het glad.

Stap 2: Meet en snij het behang

Meet de hoogte en breedte van de muur en voeg 10 cm toe aan beide afmetingen. Snijd vervolgens het behang op maat met een scherp mes of schaar. Houd rekening met het patroon op het behang, zodat dit goed uitgelijnd is wanneer je het aanbrengt.

Stap 3: Breng de lijm aan op het behang

Breng de behanglijm aan op het behang. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste verhouding. Zorg ervoor dat je gelijkmatig verdeelt en voorkom dat er klonten ontstaan. Wacht vervolgens enkele minuten voordat je het behang op de muur aanbrengt.

Stap 4: Plaats het behang op de muur

Begin in de hoek van de kamer en plaats het behang op de muur. Zorg ervoor dat het patroon op het behang goed uitgelijnd is met de hoek van de muur. Plaats het behang voorzichtig op de muur en strijk het glad met een behangborstel.

Stap 5: Snijd het overtollige behang af

Snijd het overtollige behang af langs de boven- en onderkant van de muur met een scherp mes of schaar. Zorg ervoor dat het strak langs de rand ligt en niet overlapt.

Stap 6: Herhaal het proces

Herhaal deze stappen totdat de hele muur bedekt is met behang. Zorg ervoor dat het patroon goed uitgelijnd is en dat het behang gladgestreken is.

Stap 7: Laat het drogen

Laat het behang drogen volgens de instructies op de lijmverpakking. Wees geduldig en raak het behang niet aan totdat het volledig droog is, anders kan het loslaten.

Stap 8: Afwerking

Wanneer het behang volledig droog is, verwijder je eventuele lijmresten met een vochtige doek. Je kunt vervolgens de kamer inrichten met meubels en decoratie.

Behangen kan vrij eenvoudig zijn als je de juiste stappen volgt. Het is belangrijk om voldoende tijd te nemen bij elke stap en ervoor te zorgen dat het behang gladgestreken is en het patroon goed uitgelijnd is. Met deze stap-voor-stap gids kun je jouw huis transformeren door zelf te behangen.

Veelgestelde vragen

Hoeveel behang moet ik kopen voor mijn muur?

Meet de hoogte en breedte van de muur en vermenigvuldig de lengte en breedte om het aantal vierkante meters te berekenen. Tel vervolgens ongeveer 10% extra op voor snijverlies en om rekening te houden met eventuele fouten.

Wat is het beste type behanglijm?

Het type behanglijm dat je nodig hebt, hangt af van het type behang dat je gebruikt. Raadpleeg de aanbevelingen op de behangverpakking of vraag een deskundige om advies.

Kan ik behang aanbrengen op een geverfde muur?

Ja, zorg ervoor dat de verf volledig is opgedroogd en breng een primer aan voordat je behang aanbrengt.

Hoe verwijder ik oude behangresten van de muur?

Gebruik warm water en een beetje afwasmiddel om het behang te weken en te scheiden van de muur. Gebruik een behangafstomer om hardnekkige restjes te verwijderen.

Hoe weet ik welke kant van het behang moet worden aangebracht?

Raadpleeg de aanwijzingen op de behangverpakking of controleer met een expert. Over het algemeen is de lijmkant herkenbaar aan de glimmende afwerking.

Share on facebook
Share on twitter

Recent Posts