Tips voor het kiezen van kinderbehang dat geschikt is voor kleine ruimtes

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kinderen en een mooie slaapkamer is daar een belangrijk onderdeel van. Maar wat als je niet veel ruimte hebt? Het kiezen van het juiste kinderbehang voor kleine ruimtes kan een uitdaging zijn. In dit artikel geven we je tips om de perfecte look te creëren zonder te veel ruimte in beslag te nemen.

Doel van kinderbehang

Voordat je gaat winkelen voor kinderbehang, is het belangrijk om te bedenken wat het doel ervan is. Gebruik je het als centraal punt in de kamer of juist als accent? Wil je een thema of kleurenschema volgen? De antwoorden op deze vragen kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste stijl.

Kleurkeuze

De kleur van het behang kan een grote invloed hebben op hoe groot en ruimtelijk de kamer eruit ziet. Het kiezen van lichte kleuren, zoals pasteltinten, kan de kamer groter laten lijken. Vermijd donkere kleuren of drukke patronen, omdat dit de ruimte kleiner kan maken.

Patroonkeuze

Het kiezen van een patroon kan lastig zijn, vooral als je een kleine kamer hebt. Grote patronen kunnen overweldigend zijn en de kamer kleiner laten lijken. Gebruik in plaats daarvan kleine stippen, strepen of geometrische vormen om de illusie van meer ruimte te creëren.

Textuur

Een andere manier om diepte en dimensie toe te voegen aan een kleine kamer is door textuur toe te voegen aan het behang. Overweeg stoffen look of reliëf in het patroon, zoals bloemen of bladeren, om de kamer een unieke uitstraling te geven.

Meubilair en accessoires

Het kiezen van het juiste meubilair en de juiste accessoires is ook belangrijk bij het inrichten van een kleine kamer. Vermijd grote stukken meubilair en kies voor multifunctionele items, zoals een bed met opbergruimte eronder. Voeg kleine decoraties toe in dezelfde kleuren als het behang om de kamer compleet te maken.

Behangsoort

Bij het kiezen van kinderbehang voor kleine ruimtes moet je ook rekening houden met het type behang. Verwijderbaar behang is ideaal als je van plan bent om het behang in de toekomst te veranderen. Papieren behang is een goedkope optie, maar kan moeilijk zijn om aan te brengen. Vinylbehang is duurder, maar gaat langer mee en is gemakkelijker schoon te maken.

Overweeg meerdere opties

Voordat je definitief naar de winkel gaat, is het belangrijk om meerdere opties te overwegen. Maak aantekeningen over welk behang bij de kamer past en overweeg verschillende combinaties van kleuren en patronen. Op deze manier kun je een weloverwogen beslissing nemen.

Laat je kinderen meedenken

Het betrekken van je kinderen bij de inrichting van hun slaapkamer is belangrijk. Laat hen meedenken over kleuren, patronen en thema’s. Ze zullen meer betrokken zijn bij de ruimte als ze het gevoel hebben dat ze een bijdrage hebben geleverd aan het proces.

Ga voor duurzaamheid

Ook al is het verleidelijk om een goedkoper behang te kiezen, investeren in duurzamere behangsoorten kan in de toekomst kosten besparen. Op de lange termijn kan duurzaam behang goedkoper uitpakken omdat het minder snel vervangen hoeft te worden.

Wat te vermijden?

Afgezien van donkere kleuren, grote patronen en drukke dessins, zijn er nog meer dingen die je moet vermijden bij het kiezen van kinderbehang voor kleine ruimtes. Het gebruik van overbodige decoraties of glitter kan de kamer rommelig maken. Vermijd ook te veel decoraties of meubelstukken, omdat dit een chaotische sfeer kan creëren.

Maak een statement met accentmuren

Als je geen volledige kamer wilt behangen, kun je er ook voor kiezen om een accentmuur te creëren. Kies een lichte kleur als achtergrond en gebruik een opvallende kleur of patroon voor de accentmuur om een statement te maken. Dit is een geweldige manier om de kamer visueel te vergroten zonder te veel ruimte in beslag te nemen.

Check de maat

Zorg ervoor dat je de afmetingen van de kamer correct meet voordat je kinderbehang koopt. Het kiezen van te groot of te klein behang kan de verhoudingen van de kamer verstoren en de ruimte kleiner laten lijken dan hij is.

Houd het praktisch

Kies behang dat gemakkelijk te onderhouden is en dat niet snel vuil of beschadigd raakt. Vinylbehang, zoals gezegd, is hier ideaal voor omdat het gemakkelijk kan worden schoongemaakt en niet snel beschadigd raakt.

Overweeg het uitzicht van buitenaf

Terwijl je het interieur van de kamer inricht, is het ook belangrijk om het uitzicht van buitenaf te overwegen. Als de kamer zich op de begane grond bevindt en je kinderen daar spelen, kun je overwegen om het behang ook van buitenaf zichtbaar te maken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een afbeelding van een mooie bloemenweide.

Houd rekening met de smaak van je kinderen

Het laatste waar je op wilt hopen, is dat je kinderen niet van het behang houden dat je hebt uitgekozen. Laat hen betrokken zijn bij het proces en kies behang dat past bij hun smaak en persoonlijkheid. Zo creëer je een ruimte waarin ze zich thuis voelen.

Conclusie

Het kiezen van kinderbehang voor kleine ruimtes kan een uitdaging zijn, maar het kiezen van de juiste kleuren, patronen, textuur en meubilair kan de kamer groter en meer open laten lijken. Het betrekken van kinderen bij het proces en het investeren in duurzaam behang kan in de toekomst kosten besparen en de kamer visueel vergroten.

Veelgestelde vragen

1. Moet ik lichte of donkere kleuren kiezen?
2. Wat zijn enkele populaire patronen voor kinderbehang?
3. Is het beter om verwijderbaar behang te gebruiken in een kleine kamer?
4. Wat zijn enkele voordelen van vinylbehang in vergelijking met papieren behang?
5. Welke accentmuur kleuren zijn het beste om een kleine kamer te vergroten?

1. Moet ik lichte of donkere kleuren kiezen?

Het wordt aanbevolen om lichte kleuren te kiezen voor kleine ruimtes, omdat dit de kamer groter en ruimtelijk laat lijken.

2. Wat zijn enkele populaire patronen voor kinderbehang?

Enkele populaire patronen zijn stippen, strepen en geometrische vormen. Dit zijn patronen die de kamer groter kunnen laten lijken dan dat het werkelijk is.

3. Is het beter om verwijderbaar behang te gebruiken in een kleine kamer?

Ja, verwijderbaar behang is ideaal voor kleine kamers, met name als je van plan bent om het behang in de toekomst te veranderen.

4. Wat zijn enkele voordelen van vinylbehang in vergelijking met papieren behang?

Vinylbehang is duurzamer en gaat langer mee dan papieren behang. Bovendien is vinylbehang gemakkelijker schoon te maken dan papieren behang.

5. Welke accentmuur kleuren zijn het beste om een kleine kamer te vergroten?

Gebruik lichte kleuren als achtergrond en kies voor een opvallende kleur voor de accentmuur om de kamer groter te laten lijken dan die werkelijk is.

Share on facebook
Share on twitter

Recent Posts