Wat kan je absoluut niet missen tijdens het behangen

Ben je van plan om zelf een kamer te gaan behangen en heb je dit eigenlijk nog nooit gedaan? Dan is het belangrijkste wat je nodig hebt, goed gereedschap! Alles valt en staat met het hebben van de juiste spullen. Wanneer je alles hebt aangeschaft, ga dan eens een stukje proefbehangen en kijk wat je nog meer kunt gebruiken tijdens deze klus. Een tip is…begin rustig aan. Ga niet direct een huiskamer met enorm veel vierkante meters behangen, maar begin eerst is met een wandje in de kinderkamer. Ook een moeilijk patroon is af te raden. Gewoon een simpel behangetje is het allerbeste!

Materiaal aanschaffen

Behangtafel

Er zijn verschillende soorten behang. Ga je echt banen snijden en deze inlijmen en vervolgens plakken, dan is een behangtafel een must! Deze kan worden aangeschaft maar zijn ook nog wel eens te huur in de bouwmarkt. Ben je echter van plan om vaker een behangetje te plakken, dan is een eenmalige aanschaf een goede optie. Er zijn verschillende prijscategorieën. Er bestaan kunststof, maar maar ook houten tafels. Koop een behangtafel die minimaal 2 meter lang is. 2,5 Meter is nog beter. Een behangbaan is over het algemeen 2.25 cm lang. De breedte van een tafel is 60 à 75 cm. Glasvezelbehang vraagt echter wel een bredere tafel.

Wil je geen tafel aanschaffen, dan kun je ook heel goed uit de voeten met een simpele deur. Zet deze op twee schragen en je kunt aan de gang.

Behang aanschaffen

Bedenk voordat je behang gaat aanschaffen welk type behang je wil. Er zijn behangsoorten die direct op de muur kunnen worden geplakt. Muur insmeren en de behangbaan er op plakken. Kijk dus goed welke soort je aanschaft. Doorgaans staat dit omschreven in de bijgaande tekst.

Behang afstomen

Ga je een muur behangen waar nog behang opzit? Er zijn mensen die er gewoon overheen behangen. Doe het niet! Je ziet altijd door je nieuwe behang de naden van het oude behang heen. Probeer altijd de oude laag behang te verwijderen. Gebruik een behangstomer. Deze kun je gemakkelijk huren bij de bouwmarkt. Je kunt behang echter ook verwijderen met een speciaal afweekmiddel.

Plamuurmes

Een plamuurmes is makkelijk om stukjes behang, die niet willen loslaten, los te steken. Een plamuurmes is buigzaam en heeft een houten handvat. Is je oude behang verwijderd, dan kun je eventuele gaatjes en oneffenheden vullen met plamuur en een plamuurmes. Laten drogen, afschuren en je hebt weer een mooi glad muurtje.

Trapje en/of opstapje

Een trapje heb je nodig om helemaal aan de bovenzijde bij het plafond te kunnen. Tijdens het behangen maar ook tijdens verwijderen van behang is dit handig. Niet iedereen is 180 cm. lang.

Garde, emmer en spons

Een roergarde is handig om behangplaksel te vermengen met water. Wanneer je flink roert zullen klontjes verdwijnen en heb je een mooie gladde behangsellijm. Een emmer met spons kan nodig zijn, wanneer je zonder gebruik te maken van een stoomapparaat, behang gaat verwijderen.

Voorstrijken

Vooral in wat oudere huizen is een voorstrijkmiddel een aanrader. De vaak wat poreuzere en zachte muren hebben wat stevigheid nodig. Een voorstrijkmiddel zorgt er voor dat deze diep in de poriën dringt en zo een sterke hechting creëert tussen de wand en het behang. Voorstrijkmiddel wordt verdund met water.

Behangsellijm

Eén van de belangrijkste artikelen die je nodig hebt om goed te kunnen behangen is plaksel. Er zijn verschillende soorten behangplaksel. Kies de soort die bij jou type behang past. Een dun behangetje heeft absoluut geen lijm nodig voor zwaar behang. En dat geld natuurlijk ook andersom. Doorsnee behangsellijm wordt in poedervorm verkocht en kun je aanmaken met water. Kijk voor het aanmaken en zelf maken van behangplaksel op https://kinderbehang.nl/zelf-behanglijm-maken-hoe-doe-je-dat/

Lijmborstel

Een goede lijmborstel kan worden gebruikt om behang rechtstreeks in te lijmen, maar ook voor behang wat op een gelijmde muur wordt geplakt kan deze worden gebruikt. Ook het inlijmen van behangstroken en voorstrijken van muren kan een lijmborstel worden gebruikt.

Borstel om aan te drukken

Dit soort borstels lijken qua vorm op een lijmborstel. Wanneer je de baan behang op de muur hebt gedrukt is een aandrukborstel ideaal. Je kunt met kloppende bewegingen de baan precies op zijn plek krijgen. En wanneer je zachtjes over de baan strijkt kunnen luchtbobbeltjes uit het behang worden gedrukt. Uiteraard moet deze borstel goed schoon en droog blijven en niet in aanraking komen met het behangsellijm. Een schone doek is ook handig om bij de hand te houden. Deze kan ook worden gebruikt om het behang in de juiste positie te krijgen.

Wat je ook zeker nodig hebt bij het behangen is een stanley mes en een schaar. Met een scherp mes kun je behang wegsnijden wat overtollig is. Maar ook een scherpe schaar kan gebruikt worden om randjes weg te knippen. Een potlood en meetlint zijn prettig in gebruik tijdens het afsnijden van de banen behang.

Aandrukrol

Het gebruik van een aandrukrol is nog fijner om mee te werken, dan een borstel om aan te drukken. Met een aandrukrol krijg je het behang netjes op de muur en wordt alles mooi glad en stevig. Aandrukrollen zijn over het algemeen verkrijgbaar in de bouwmarkt.

Loodlijntje

Een loodlijn is een touwtje met een zwaar voorwerpje er aan. Om nu een rechte lijn te trekken gebruik je het touw en trek je hier een lijn langs. De eerste baan behang is het belangrijkste. De banen hierna plak je weer tegen de vorige baan aan. Zo komt het behang vanaf de eerste baan recht op de muur. Maak je geen gebruik van een loodlijn, dan zul je zien dat de banen op zeker moment scheef gaan lopen. Huizen zijn zelden loodrecht.

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter

Recent Posts