Zelf behanglijm maken, hoe doe je dat?

Een kamer behangen is een vrij simpele en niet al te dure manier om de ruimte een hele andere uitstraling te geven. Er is oneindig veel keuze aan kleuren, patronen, afbeeldingen en texturen. En het behang van tegenwoordig is vaak voorgeplakt. Dit maakt het ophangen makkelijker en sneller.

Het behangen kan tegenwoordig ook zeer goed gedaan worden zonder de behangplaksels waar veel chemicaliën in zitten en dus een stuk milieuvriendelijker. Je kan namelijk zelf behanglijm maken met maar drie natuurlijke ingrediënten en gereedschappen die je waarschijnlijk zelf al in huis hebt.

Hoewel op het etiket van behangplaksels een groot aantal ingrediënten vermeld staat, is het geen moeilijke taak om het zelf te maken. Sterker nog, het kan al met drie ingrediënten. En het grote verschil met de commerciële behangplaksel ingrediënten is dat ze alle drie natuurlijk zijn. Er komt geen chemisch middel aan te pas. En dat terwijl de behanglijm die je in de winkels koopt een mengsel is van verschillende chemische stoffen, waaronder cellulose en polyvinylacetaat. Hieronder volgt het recept en de bereidingswijze voor deze huisgemaakte behanglijm, waarbij je een hoop kosten bespaart en dat ook nog duurzamer is voor het milieu en de ruimte waar het in gebruikt wordt.

Benodigdheden voor het maken van behanglijm

  • 2 delen* water
  • 1 deel bloem
  • ½ deel suiker of water

* Met delen bedoelen we dat je dezelfde eenheden gebruikt voor de ingrediënten. Als je bijvoorbeeld (koffie)kopjes gebruikt dan gebruik je 2 kopjes water, 1 kopje bloem en ½ kopje suiker. En deze hoeveelheden kun je evenredig verhogen aan de hand van hoeveel lijm je nodig hebt.

Bereidingswijze

Begin met één deel van het water te koken in een grote pan. De bloem en de suiker (je kan hier ook zout voor gebruiken) dienen aan het andere deel water toegevoegd te worden en vervolgens goed gemixt te worden. Wij raden aan om hier een garde voor te gebruiken. Zorg er voor dat alle klontjes eruit geklopt zijn en dat het een glad geheel is. Voeg dit mengsel toe aan het al kokende water en breng het opnieuw aan de kook. Als het mengsel weer kookt blijf het dan, al roerende, gedurende vijf minuten doorkoken op middelhoog vuur. Tijdens deze vijf minuten kun je ook eventuele aanpassingen doen als het te dik of te dun is. Het beste is als het een vergelijkbare textuur heeft met jus. Denk je dat het te dik is, dan kun je extra water toevoegen en als het te dun is voeg je extra bloem toe. Als de lijm op de gewenste dikte is kan het van het vuur gehaald worden en kan het afgekoeld worden tot kamertemperatuur. En zodra het op kamertemperatuur is kan het meteen gebruikt worden.

Het gebruik van de behanglijm

De zelfgemaakte behanglijm werkt precies hetzelfde als andere behanglijm. Je brengt de lijm aan met een kwast aan de achterkant van het behang of het papier dat je wilt ophangen. Zorg er voor dat je dit niet op de grond of tafel doet, want je wilt deze lijm niet op je tafel of op de grond hebben. Leg er bijvoorbeeld een stuk plastic onder. Als de lijm aangebracht is vouw je het papier dubbel en laat je dit zo’n 10 minuten intrekken, net zoals met ‘gewone’ behanglijm. Na de 10 minuten is het papier of het behang klaar om opgehangen te worden.

De eerste paar keer zal een beetje uitproberen zijn met hoe dik je de lijm wilt hebben voor welk soort behang. Ga je wat zwaarder behang gebruiken dan zal je iets dikkere lijm nodig hebben dan als je papier uit een boek gebruikt. En ook de hoeveelheden lijm die je erop smeert zal afhangen van de dikte en zwaarte van het behang. Er zullen misschien zelfs behangsoorten zijn waar dit deze lijm niet goed voor werkt, omdat het te zwaar is.

Extra tips

Mocht je de lijm langer dan drie dagen willen bewaren dan kan je er aluin aan toevoegen. Eén eetlepel is voldoende met bovenstaande hoeveelheden. Aluin is een conserveermiddel. Hiermee doe je er toch een chemisch middel in, maar deze lijm is dan alsnog veel natuurlijker dan de commerciële behangplaksels. Hiermee verleng je meteen de houdbaarheid van drie dagen naar zo’n 4 weken.

Deze lijm is ook zeer kindvriendelijk en daarmee geschikt voor papier mache. Een perfecte oplossing om mooie surprises mee te maken tijdens de sinterklaas periode.

Gebruik de pagina’s van oude boeken. Koop bijvoorbeeld een oude atlas en scheur de pagina’s eruit om te op te hangen in de kamer van je kind. De zelfgemaakte behanglijm is perfect geschikt om deze velletjes papier op de muur te plakken. Dit geeft een fleurige uitstraling en het dient ook nog als educatie voor het kind.

Share on facebook
Share on twitter

Recent Posts