Het belang van een veilige omgeving bij het kiezen van kinderbehang

Kinderbehang is een geweldige manier om een kamer in te richten en te personaliseren voor kinderen. Het juiste behang kan een ruimte transformeren en een vertrouwde en comfortabele plek creëren voor de kleintjes om te spelen en te ontspannen. Echter, voordat ouders kinderbehang kopen, zijn er enkele belangrijke overwegingen om rekening mee te houden. Eén van de belangrijkste factoren is de veiligheid van het behang. In dit artikel zullen we uitleggen waarom een veilige omgeving bij het kiezen van kinderbehang zo belangrijk is.

Waarom is veilig behang belangrijk?

Kinderen brengen veel tijd door in hun slaapkamer en spelen vaak op de grond, wat betekent dat ze vaak in contact komen met het behang. Bovendien, als kinderen jong zijn, hebben ze de neiging om dingen in hun mond te stoppen of te kauwen op alles in hun omgeving. Daarom is het erg belangrijk om kinderbehang te kiezen dat veilig is.

Chemicaliën en gifstoffen

Goedkoop behang kan vol zitten met schadelijke chemicaliën en giftige stoffen. Zo kunnen sommige behangsoorten vluchtige organische stoffen (VOS) bevatten, zoals formaldehyde. Deze stoffen kunnen de luchtkwaliteit in huis beïnvloeden en voor ademhalingsproblemen zorgen. Het is dus belangrijk om kinderbehang te kiezen dat vrij is van schadelijke chemicaliën.

Veilig voor baby’s

Baby’s hebben de neiging om op alles te kauwen en te zuigen. Als een baby zijn of haar mond op het behang zet, wil je er zeker van zijn dat het niet giftig is. Daarom is het belangrijk om babybehang te kiezen dat veilig is voor baby’s.

Brandveiligheid

Brandveiligheid is een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij de keuze van behang. Hoewel behang geen brandversneller is, kan het wel vuur vatten en de verspreiding van brand versnellen. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor behang dat brandvertragend is.

Allergieën

Sommige kinderen hebben last van allergieën. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor behang dat hypoallergeen is en geen stoffen bevat die allergische reacties kunnen veroorzaken.

Hoe kies je veilig behang voor kinderen?

Er zijn een aantal factoren waarmee rekening moet worden gehouden om veilig behang te kiezen voor kinderen:

Materialen

Kies voor behang dat gemaakt is van veilige materialen. Het behang moet vrij zijn van schadelijke chemicaliën en de materialen moeten hypoallergeen zijn. Papieren behang is over het algemeen veiliger dan vinylbehang omdat het minder VOS bevat.

Certificering

Kijk naar de certificering van het behang. Er zijn bepaalde certificeringen die aangeven dat het behang veilig is, zoals de Europese norm EN71-3, die specifiek gericht is op kinderspeelgoed.

Brandvertragend

Kies voor behang dat brandvertragend is, zodat het de verspreiding van een brand kan vertragen.

Waar kun je veilig kinderbehang kopen?

Er zijn veel winkels die kinderbehang verkopen, maar niet allemaal zijn ze betrouwbaar als het gaat om de veiligheid. Koop altijd behang van een gerenommeerde verkoper en vraag naar de certificering voordat je het koopt.

Conclusie

Het kiezen van veilig kinderbehang is erg belangrijk. Goedkoop behang kan vol zitten met schadelijke stoffen en giftige chemicaliën die de gezondheid van kinderen kunnen schaden. Het is belangrijk om behang te kiezen dat is gemaakt van veilige materialen, brandvertragend is en vrij is van schadelijke chemicaliën. Neem de tijd om goed onderzoek te doen voordat je kinderbehang koopt, zodat je zeker weet dat je kinderen veilig zijn.

Veelgestelde vragen

1. Wat is het veiligste materiaal voor kinderbehang?

Papieren behang is over het algemeen veiliger dan vinylbehang omdat het minder VOS bevat.

2. Is alle kinderbehang hypoallergeen?

Nee, niet alle kinderbehang is hypoallergeen. Het is belangrijk om te kiezen voor behang dat hypoallergeen is en geen stoffen bevat die allergische reacties kunnen veroorzaken.

3. Hoe kan ik controleren of mijn behang brandvertragend is?

Je kunt controleren of je behang brandvertragend is door te kijken naar de certificering. Kies voor behang dat voldoet aan de Europese normEN71-3.

4. Is duurder behang veiliger dan goedkoper behang?

Niet altijd. Goedkoop behang kan veilig zijn als het voldoet aan de veiligheidsnormen. Let altijd op de certificering van het behang.

5. Wat moet ik doen als ik denk dat mijn kinderen schadelijke chemicaliën hebben ingeademd?

Als je vermoedt dat je kinderen schadelijke chemicaliën hebben ingeademd, neem dan contact op met een arts of kinderarts.

Share on facebook
Share on twitter

Recent Posts