Stap-voor-stap handleiding voor het behangen van de kinderkamer

Als ouder wil je graag een mooie en veilige kamer voor je kind en het kiezen van het juiste behang kan daarbij helpen. Het behangen van de kinderkamer lijkt misschien een uitdagende taak, maar met de juiste stappen en voorbereiding kan het heel goed zelf worden gedaan. Hier volgt een stap-voor-stap handleiding voor het behangen van de kinderkamer.

Benodigdheden

Voordat je begint, zorg ervoor dat je alle benodigde materialen hebt. Dit omvat behang (voldoende om het gebied te bedekken), behanglijm, een schaar, een plakkwast, een mes met een lange snijkant, een meetlint, een waterpas, een stokje of priem en eventueel een behangtafel.

Kamer voorbereiden

Voordat je begint met behangen, moet de kamer klaar worden gemaakt. Zorg ervoor dat alle meubels uit de kamer zijn gehaald of opzij zijn gezet en bedek daarna de vloer met krantenpapier of een ander beschermend materiaal om te voorkomen dat er lijm op de vloer terechtkomt.

Voorbereiding van het behang

Het behang moet worden voorbereid voordat het op de muur wordt bevestigd. Rol het behang uit op een schone, vlakke ondergrond en knip het behang op maat voor de muur waar je mee werkt. Zorg ervoor dat je extra behang overhoudt om eventuele foutjes te corrigeren.

Aanbrengen van behanglijm

Breng vervolgens de behanglijm aan op de achterkant van het behang met behulp van een plakkwast. Begin bij de bovenkant van het behang en ga naar beneden tot de onderkant is bedekt met lijm. Zorg ervoor dat je genoeg lijm gebruikt, maar niet te veel, om te voorkomen dat het behang nat wordt.

Plaatsing van het eerste behang

Nu kan je beginnen met het ophangen van het eerste stuk behang. Begin bij de hoek van de kamer en zorg ervoor dat het behang recht hangt door middel van een waterpas. Zodra het behang recht hangt, kan het op de muur worden bevestigd door middel van een plakband.

Vervolg met de volgende stukken behang

Herhaal het proces met de rest van het behang, waarbij de stukken naast elkaar komen te hangen. Let erop dat je de patronen van het behang nauwkeurig op elkaar afstemt en niet tegen elkaar aan laat lopen. Dit proces kan enige oefening vereisen en het kan handig zijn om met een tester te beginnen.

Afwerking van het behang

Als het behang eenmaal op de muur zit, kan je het overtollige behang afsnijden met een mes of een schaar. Zorg ervoor dat de snijlijn precies overeenkomt met de rand van de muur. Gebruik ten slotte een stokje of priem om eventuele luchtbellen onder het behang weg te drukken.

Tips voor het behangen van de kinderkamer

– Voordat je een grote hoeveelheid behanglijm aanbrengt, test je het behang op een klein gedeelte van de muur om ervoor te zorgen dat het goed plakt.
– Als je problemen hebt met het ophangen van het behang vanwege de grootte van de kamer, vraag dan om hulp van een ervaren vriend of professional.
– Als je in verband met een bepaald patroon in beperkte ruimte werkt, kan het moeilijk zijn om de patronen goed op elkaar af te stemmen. Dit zal een beetje extra inspanning vereisen.
– Zorg ervoor dat je genoeg tijd plant voor het behangen van de kamer om te voorkomen dat je gehaast werk of fouten maakt. Een rustige omgeving werkt het beste.

Conclusie

Behangen is een geweldige manier om de kamer van je kind te transformeren en er een veilige en leuke omgeving van te maken. Door het volgen van deze stappen en tips, kan het een gemakkelijke en leuke taak worden. Houd er wel rekening mee dat elke kamer anders is. Er zijn verschillende soorten behang en muren om mee te werken, dus pas de informatie aan op je specifieke situatie.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik behanglijm maken in plaats van het te kopen?
– Ja, je kan behanglijm maken door meel en water te mengen en vervolgens te verwarmen. Het mengsel wordt na verloop van tijd echter dikker en kan niet lang worden bewaard.
2. Moet ik de muur schoonmaken voordat ik ga behangen?
– Ja, de muur moet worden schoongemaakt en gedroogd voordat het behang wordt aangebracht. Hierdoor plakt het behang beter.
3. Hoe lang kan het duren voordat behanglijm volledig droog is?
– Dit hangt af van de omgevingsomstandigheden, zoals temperatuur en luchtvochtigheid, maar dit kan variëren van enkele uren tot een hele nacht.
4. Kan ik behang op een beschadigde muur plaatsen?
– Dit hangt af van de aard van de beschadiging. Kleine beschadigingen, zoals gaatjes, kunnen meestal worden gerepareerd voordat het behang wordt aangebracht. Grotere beschadigingen, zoals scheuren, vereisen mogelijk meer werk.
5. Is het noodzakelijk om een professionele behanger in te huren?
– Nee, met de juiste voorbereiding en door het volgen van deze stap-voor-stap handleiding, kunnen de meeste mensen hun eigen behangwerk verrichten.

Share on facebook
Share on twitter

Recent Posts