Behangen met een patroon, hoe ga je te werk?

Wanneer je gaat behangen waarbij een patroon op het behang aanwezig is, dan is het aan te raden om dit pas te gaan doen als je een beetje ervaring hebt met behangen. Ervaring kun je opdoen door met een effen behangetje een klein stukje muur te doen. Hoe vaker je hebt behangen, hoe meer ervaring je krijgt.

Je moet secuur te werk gaan bij het behangen met een patroon. De muur dient goed te worden voorbereid. Oud behang verwijderen en zorgen dat de muur glad is. Hoe gladder de muur hoe strakker het resultaat zal zijn. Oneffenheden verwijderen en gaatjes netjes opvullen en gladschuren. Vooral wanneer je met een dun behang werkt, zie je echt verschil wanneer je begonnen bent met een gladde, strakke muur.

Verspringend patroon

Hoe vaak een patroon verspringt, staat altijd aangegeven op de rol. Van te voren kun je dus weten wat de hoogte en de verspringing is. Ga je de rol versnijden, leg deze dan op de behangtafel en snij af wat je nodig hebt. Boven en onder 5 cm overhouden. De tweede baan zal op het patroon moeten aansluiten. Er is altijd verlies van behang met een patroontje. De derde baan die je snijdt zal hetzelfde zijn als de eerste baan en de vierde als de tweede baan. De even banen zijn dus hetzelfde evenals de oneven banen. Voor het gemak kun je met een potlood op de achterzijde de banen nummeren.

Belangrijk!

Is er sprake van een aansluitend patroon, dan zal het patroon op dezelfde hoogte moeten worden geplakt. Een verspringend patroon heeft even en oneven banen. Tijdens het versnijden van de rol behang moet je hier rekening mee houden.

Heeft het behang een groot patroon, begin dan met plakken op een opvallende plek, bijvoorbeeld naast de schoorsteenmantel. heeft het behang een klein werkje, dan begin je in een hoek aan de raamkant.

Waarom voor behang kiezen

Patroonbehangen hoeft echt niet zo moeilijk te zijn. Het kiezen voor een behangetje heeft een groot aantal voordelen. Ten eerste ziet je huis- of slaapkamer er weer geheel anders uit en kun je de kleuren aanpassen bij je huidige inrichting. Vaak kunnen bij een behangsoort met patroon, effen behang worden uitgezocht wat erbij past. Zo krijg je één geheel.

Behang zorgt ervoor dat je de perfecte kleur kunt kiezen, je moet er echter wel een aantal behangboeken voor doorbladeren. Een behangen muur welke is beplakt met kwaliteitsbehang kan wel een jaar of 15 mee, mits er niet gerookt word. Roken is namelijk funest voor de muren, of ze nu zijn behangen of gesausd. Ook het stoken van een open haard en het branden van kaarsen zijn niet bepaald aanlokkelijk om te doen wanneer je een schone muur wil behouden. Zou je dit alles nooit doen, dan kun je 15 jaar genieten van het behang. Echter…mensen zijn mensen die graag de open haard branden en een sigaret roken en ze veranderen nog wel eens van smaak. Meestal zal er al eerder worden gekozen voor een nieuw, fris behangetje op de muren.

Drukke print

Je hebt zorgvuldig een behangsoort met print uitgekozen. Echter, wanneer je de muur hebt behangen met deze print blijkt toch dat het wel heel druk overkomt. Om toch te genieten van je nieuwe behang is het slim om je huis te stylen met een aantal bruikbare tips.

Kleuren

Het is echt niet nodig om de kleuren in je behang helemaal terug te laten komen in het interieur. Het is natuurlijk niet de bedoeling om een kleurpalet te gebruiken wat totaal niet corresponderen met je mooie print op de muur. Kies altijd kleuren die bij elkaar passen.

Hoe laat je alles met elkaar combineren?

Een mooi kleurpalet stel je samen door 2 à 3 kleuren te gebruiken die terugkomen in het behang. Dan gebruik je de rest van je kleuren die passen bij de tinten van het behang voor accessoires en meubels. Hou het simpel. gebruik een paar accenttinten en een paar kleuren die goed passen. Heb je voor een drukke tint gekozen dan is het belangrijk om de rest van de ruimte rustig te houden. Pas op voor drukke prints in bekleding van je meubels of op de vloer.

Behang met een patroon

Je kan het zo gek niet bedenken of je vindt wel ergens het juiste behang met een patroon. Er is enorm veel te vinden tegenwoordig. De meest voorkomende patronen vindt je hier onder beschreven.

Bepaalde designs

Bepaalde motieven van vroeger vindt je tegenwoordig ook weer terug in de moderne behangsoorten. Een mooi patroon voor een design interieur is prachtig wanneer je er één enkele muur mee gaat behangen. Combineer met een mooi design meubelstuk en je living ziet er supermooi uit!

Jaren ’70

Ben je helemaal weg van de jaren ’70? Dan kan worden gekozen voor de typische, grafische motieven uit deze jaren. Kies een wand waar je niet de hele dag tegenaan kijkt. Het behangpapier wat is bedrukt met deze printen uit die jaren kun je nooit lang naar kijken. Behang je een wand waar je de typische jaren ’70 prints ziet dan ben je dit snel beu wanneer je hier de hele dag tegenaan moet kijken.

Simpel patroon

Een simpel patroon bestaat uit twee kleuren. Prima om een wand te behangen waar je een wat luxe uitstraling aan wil geven. Een grote kamer vraagt meer om een gevarieerd patroon of een natuurgetrouwe foto.

Behang met lijnen

Zoek je een behang met een uitdaging? Dan is behang met verticale lijnen prima voor de gevorderde behanger. Pas op dat je niet een benauwd gevoel krijgt bij de aanblik van het behang, zorg dat je de juiste keus maakt. Een lijnmotief in het behang geeft een optisch hogere kamer. Bij het aanbrengen van dit behang is nauwkeurigheid een vereiste. Het is wel een tijdrovende klus!

Klein budget

Vliesbehang is niet duur en kan gebruikt worden wanneer je niet over een dikke portemonnee beschikt. Vliesbehang wordt ook wel snelbehang genoemd. Het is er in een aantal structuren zoals ruitjes of visgraat. Gemakkelijk behang welke je op simpele wijze kunt voorzien van een kleurtje.

Neem er de tijd voor

Heb je gekozen voor in jou ogen een mooi patroonbehang? Neem er dan de tijd voor om op de goede manier te behangen. Een interieur waar bijvoorbeeld een muur is behangen met een patroon geeft een heel mooi effect en geeft de ruimte een geheel andere aanblik. Bedenk echter wel dat een muur behangen met patroonbehang druk kan over komen. Een kleine huiskamer is niet echt gebaad bij druk behang. Dit is meer weggelegd voor een grote huiskamer. Ben je toch van plan een kleine kamer te behangen, beperk je dan tot één muurtje en houd de rest van de muren neutraal van kleur.

Share on facebook
Share on twitter

Recent Posts